Wednesday, December 5, 2007

Η ευτυχία του να γεννιέσαι Έλληνας...

Έλληνας πολίτης με κινητικά προβλήματα. Φαντάζει σχήμα οξύμωρο, και δυστυχώς δεν είναι βγαλμένο από κάποιο λογοτεχνικό κείμενο, αλλά από την ελληνική μας πραγματικότητα. Και είναι πέρα για πέρα αληθινό. Και βέβαια δυσάρεστο.

Το διαπιστώνει κανείς περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας. Οι ράμπες απουσιάζουν, τα πεζοδρόμια είναι στενά, κακοφτιαγμένα, συχνά με ρωγμές, τα αυτοκινήτα σταθεμεύουν στις εισόδους των κτηρίων καθιστώντας τες απροσπέλαστες. Η τοπική αυτοδίοικηση, η κοινωνική πολιτική του κράτους, η ίδια η συμπεριφορά μας καταδικάζει τους ανθρώπους σε απομόνωση.

Τώρα διαβάζουμε στο άρθρο της δημοσιογράφου Αγγελικής Μπουμπούκα, δημοσιευμένο στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (2 Δεκεμβρίου 2007) ότι οι συμπολίτες μας στερούνται και άλλων δικαιωμάτων τους, όπως της μόρφωσης (!). Σημειώνει η κ. Μπουμπούκα ότι το Πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να μη δεχθεί στις τάξεις του φοιτητή, ο οποίος έχει εισαχθεί με τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε τριτοβάθμιο ίδρυμα, με μόνο πρόσχημα την αναπηρία. Δηλαδή, δεν περπατάς, δεν μπορείς να σπουδάσεις.

Η έλλειψη της υλικοτεχνικής υποδομής είναι βεβαίως η ουσία του ζητήματος και η "διακιολογία". Και είναι γνωστό ότι για τα ελληνικά υποχρηματοδοτούμενα Πανεπιστήμια, η αναδιαμορφωση χώρων ή η μετάφραση των εγχειριδίων στη γλώσσα Braille είναι σημαντικές δαπάνες. Και αν κανείς μπορεί να κατανοήσει τους λόγους που δικαιολογούν την ανεπάρκεια αυτή, μπορεί κανείς να πει το ίδιο και για τον αποκλεισμό που αυθαίρετα επιβάλλει στους νέους; Γιατί απουσιάζει η χρυσή τομή, η μέση λύση;

Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, δηλαδή κάποια Πανεπιστήμια που παίρνουν κάποια "ειδικά μέτρα", δηλαδή που κάνουν ως οφείλουν. Γιατί δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα χρέος για το δημόσιο Πανεπιστήμιο να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών του. Ή έχουμε Δημόσιο Πανεπιστήμιο που είναι στη θεωρία αλλά και στη πράξη "δημόσιο" ή όχι. Το δικαίωμα στη μόρφωση όμως είναι αναφαίρετο, όπως είναι και η ισότητα των πολιτών.

Κανείς οφείλει να το θυμίζει αυτό στον εαυτό του, ζώντας κατα τούς χαλεπούς αυτού καιρούς της "αθηναϊκής δημοκρατίας"...

---

Πηγή: Δικαίωμα Πρόσβασης στη Μάθηση

No comments: