Διαβάζω ότι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα είναι για ενδέκατη μέρα αποκλεισμένα από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, καθώς το ένα και μοναδικό πλοίο που τα συνδέει με τον υπόλοιπο κόσμο δεν εκτελεί πλέον τα δρομολόγια του. Οι ναυτικοί που το στελεχώνουν απαιτούν την καταβολή των δεδουλευμένων ημερομισθίων τους.
Έτσι λοιπόν στην "εμπόλεμη" Ελλάδα μας, υπάρχουν πολίτες που ζουν μακριά από τα φώτα των πόλεων και την γκλαμουριά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των εκεί εκλογών εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στα Super Puma που μεταφερουν τα βασικά πρώτα ειδη. Και όμως, κάποιος πρέπει να μας υπενθυμίσει μάλλον ότι και αυτοί έχουν δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση ακόμα και αν επέλεξαν να μείνουν στα νησιά τους και στα χωριά τους και να μην μεταναστεύσουν στις πολιτισμένες πολιτείες μας.
Και αν οι μεγάλες αποφάσεις για το ΠΑ.ΣΟ.Κ ή το εκάστοτε ΠΑ.ΣΟ.Κ. κρίνονταν στα Κύθηρα ή αν ακόμα γινόταν κάτι "γκλαμουράτο" στα νησιά αυτά, μονομιάς όλοι θα συρρέαν "από αέρος και θαλάσσης" [με τα δρομολογια που "μαγικά" θα εμφανίζονταν] στο "μαγευτικό αυτό νησί με τα σμαραγδένια νερά" το οποίο, ας μη ξεχνάμε, συμβάλλει και αυτό με τη σειρά του στην οικονομία μας όταν το καλοκαίρι "χαρίζει στιγμές ξεγνασιάς και γαλήνης" σε εγχώριους και μη τουρίστες. Και ειναι βεβαίως παράλογοι οι κάτοικοι του όταν με τη σειρά τους ζητούν μια σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση το χειμώνα.
Και αν σίγουρα το θέμα της πλοιοκτήτριας εταιρείας αξίζει να διερευνηθεί και να ρυθμιστούν οι όποιες διαφορές μεταξύ εργοδοσίας και ναυτικών, το σίγουρο είναι ότι αυτό δεν αποτελεί ούτε δικαιολογία ούτε βέβαια ελαφρυντικό για το κράτος και το νεοσύστατο υπουργειο "Νησιωτικής Πολιτικής". Ας ελπίσουμε ότι το μεσοδιάστημα μέχρι την αποκατάσταση της τάξης, δεν θα προκύψει κάποιο έκτακτο περιστατικό όπως και ότι δεν θα βρεθεί κάποια ετοιμόγεννη γυναίκα που να χρειάζεται νοσηλεία ή ιδιαίτερη φροντίδα.
Διότι βεβαίως, αυτό είναι το μήνυμα που εισπράττει ο κάτοικος των Κυθήρων και του κάθε άλλου νησιού που η γεωγραφία το κατατάσσει στα επονομαζόμενα "ακριτικά" ή "άγονης γραμμής". Γιατί πώς να βασιστείς σε ένα κράτος όταν έχεις ανάγκη, τη στιγμή που σε "καιρούς ειρήνης" η επιβίωση του πολίτη είναι τρόπον τινά αβέβαιη. Και μετά κανείς μιλάει για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment